Projekt Krokus je projekt, katerega namen je ohranjanje spomina otrok, umrlih v holokavstu. Nastal je na Irskem na pobudo združenja HETI. Pri projektu Krokus je ob njegovi ustanovitvi leta 2006 sodelovalo 6000 irskih učencev. Iz leta v leto je vključenih vedno več ljudi iz več različnih držav. Združenje mladim podarja čebulice rumenih krokusov, poznanih tudi pod imenom žafran, da jih posadijo in ohranjajo spomin naprej.

Zakaj pa ravno krokus? Rumeni cvetovi spominjajo na Davidovo zvezdo, ki so jo bili Judje prisiljeni nositi v času nacizma. Hkrati pa krokus cveti proti koncu januarja, v času mednarodnega dneva spomina na žrtve holokavsta, ki je 27. januarja. Cilj in želja  je, da bi v bližnji prihodnosti cvetela Evropa s krokusi.

Naša šola se je vključila v projekt novembra, ko smo dijaki posadili čebulice krokusa. Danes so čebulice že začele rasti. Pri projektu sodelujemo 4. letniki gimnazijskega programa pod mentorstvom Tanje Stergar in 2. letniki  računalniškega tehnika pod mentorstvom Katarine Zupan.

Na ta način se bomo spominjali na žrtve holokavsta še naprej in si prizadevali, da se to ne ponovi nikoli več.

Klara, 4. e

 Sinagoga Maribor – Projekt Krokus

The Crocus Project Holocaust Education (hetireland.org)

Virtualna gredica 2. R, Projekt Krokus, 2020/2021
Izdelki dijakov 4. e in 4. f, Projekt Krokus, 2020/2021
(Skupno 201 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost